Arthroscopie – ce este si ce beneficii are?

11 mai 2020
Posted in Blog
11 mai 2020 ZAO MEDIA

Arthroscopia (denumita si chirurgie artroscopica) este o procedura chirurgicala minim invaziva care a fost inventata in Japonia si care a fost adusa in Europa. Aceasta procedura chirurgicala se realizeaza pe o articulatie in care se efectueaza o examinare si are ca scop tratarea cu ajutorul unui arthroscop. Un arthroscop este un endoscop (instrument pentru cercetarea cavitatilor interne), care este introdus in articulatie printr-o incizie mica (taietura).

Avantajul fata de operatia traditionala este faptul ca articulatia nu trebuie sa fie deschisa complet. Pentru a face o arthroscopie genunchiului sunt necesare doar doua incizii mici, una pentru arthroscop si cealalta pentru instrumentele chirurgicale care trebuie utilizate in cavitatea genunchiului. Aceasta reduce timpul de recuperare si poate creste rata de succes decat operatia traditionala. Aceasta a castigat popularitate in timp datorita cazurilor de oameni care s-au recuperate mai rapid, cu mai putine cicatrici, datorita inciziilor mai mici.

Instrumentele chirurgicale sunt mai mici decat instrumentele traditionale. Chirurgii vizualizeaza zona articulatiei pe un monitor video. Acestia pot diagnostica si repara tesutul articular rupt, cum ar fi ligamentele. Tehnic este posibil sa se efectueze o examinare arthroscopica la aproape fiecare articulatie, dar este cel mai frecvent utilizat pentru genunchi, umar, cot, incheietura mainii, glezna, picior si sold.

Asadar, care sunt avantajele arthroscopiei?

Cum spuneam si in randurile de mai sus, artroscopia de genunchi este o procedura chirurgicala care le permite medicilor sa vada articulatia genunchiului fara sa fie nevoie sa faca o incizie mare prin piele si prin alte tesuturi moi.

Pentru ca arthroscopul si instrumentele chirurgicale sunt subtiri, medicul chirurg poate folosi o serie de incizii foarte mici si nu o incizie mare, de care ar fi nevoie pentru o operatie clasica, deschisa. Asadar, persoanele care fac aceasta operatie vor simti mai putina durere, mai putina redoare (intepenire) articulara si, de cele mai multe ori, arthroscopia scurteaza timpul necesar pentru recuperarea pacientului, iar acesta poate sa se intoarca intr-un timp cat mai scurt la activitatile sale obisnuite.

Instrumentele folosite in timpul artroscopiei este foarte mic, asa ca sunt necesare doar mici incizii in piele. Acest lucru se refera la faptul ca  procedura are unele avantaje, in comparatie cu o operatie clasica, deschisa, cum ar fi:

 • La finalul operatiei pacientul va simti mai putina durere
 • Timpul de recuperare si de vindecare este mult mai scazut
 • Riscul de infectie este din ce in ce mai mic
 • La finalul procedurii chirurgicale, pacientul poate merge acasa(in aceeasi zi cu procedura)
 • Dupa ce procedura chirurgicala este incheiata, pacientul poate reveni la activitatile sale normale

Cat dureaza exact recuperarea dupa arthroscopie?

Cand inverventia procedurii chirurgicale se incheie, pacientul va fi mutat din sala de operatii intr-un salon, in care se poate recupera si ulterior va putea merge acasa in decurs de 1-2 ore. Singurul lucru important este ca pacientul sa fie insotit de cineva, care sa il poata ajuta sa se intoarca acasa.

Cu toate ca durata recuperarii de pe urma artroscopiei de la genunchi este mai scurta decat recuperarea in cazul intervenitiei chirurgicale clasice din aceasta zona, conteaza foarte mult ca pacientul sa respecte cu strictete instructiunile medicului sau dupa ce s-a intors acasa.

Desi riscurile sunt minime, acest lucru nu inseamna ca ele nu exista. Asa ca ce riscuri pot aparea  in timpul arthroscopiei?

Cum este mentionat si in randurile de mai sus, rata de complicatii dupa arthroscopia la genunchi este foarte mica. In cazul in care apar complicatii, acestea sunt de minore si sunt tratate de medici cu usurinta.

Asadar, este posibil sa intampini urmatoarele complicatii chirurgicale post-operatorii ale artroscopiei de la genunchi:

 • O usoara infectie, dar care trebuie tratata de medic;
 • Se poate intampla sa se formeze cheaguri de sange (tromboza venoasa profunda, semnificand acumularea de cheaguri la nivelul gambelor si tromboembolismul pulmonar). Aceste doua complicatii pot fi tratate cu un tratament profilactic anticoagulant;
 • Senzatia de redoare (intepenire) a articulatiei genunchiului;
 • Se mai poate intampla sa se acumuleze sange in articulatia genunchiului;
 • Poti simti o usoara senzatie de disconfort, dar aceasta va disparea;
 • Poti simti si o slabiciune musculara, dar, la fel ca in cazul senzatiei de disconfort, aceasta va disparea.

Care este durata interventiei chirurgicale arthroscopice?

In cele mai multe cazuri de proceduri de arthroscopie durata medie este de mai putin de o ora. Bineinteles, acest lucru depinde si de ceea ce descopera medicul in interiorul articulatiei genunchiului, dar si de tratamentul necesar pentru respectivul pacient. Procedura este simplista si consta in faptul ca medicul chirurg va inchide fiecare incizie facuta in timpul procedurii si apoi va acoperi genunchiul pacientului cu un bandaj moale.

Asadar, daca esti pe cale sa urmezi o procedura de arthroscopie, nu trebuie sa te temi in ceea ce priveste interventia chirurgicala pentru ca durata de vindecare este mult mai scurta si riscurile la care este supus cu mult mai mici.

, , ,