Arthroscopie – sanatatea este pe primul loc

27 iunie 2020
Posted in Blog
27 iunie 2020 ZAO MEDIA

A venit timpul sa nu mai ignoram orice durere pe care o simtim. Nu trebuie sa o adaugam la celelalte probleme de sanatate nerezolvate pe principiul ca va trece de la sine. Unele probleme sunt departe de a trece de la sine si au nevoie de un impuls din exterior, de un ajutor oferit de un specialist.

Ai dureri de genunchi? Simti ca ceva nu este in regula cu tine, dar totusi nu te tenteaza gandul sa mergi la doctor si sa afli ce ai patit? Ei bine, ar trebui sa incerci sa te razgandesti si sa iei in considerare o vizita la cabinetul medical, pentru ca aceste dureri nu sunt de evitat. Sunt ca niste semnale de alarma pe care corpul nostru incearca sa ni le ofere pentru a putea cere ajutor mai departe si pentru a ne vindeca.

Tot mai multe persoane de varsta medie sau de varsta a treia au nevoie de arthroscopie, o interventie chirurgicala minim invaziva care se realizeaza cel mai adesea la genunchi, pentru a reface articulatiile care sunt mai sunt in cea mai buna forma. Din fericire, medicina a avansat mult si nici nu se pune problema de recuperare indelungata sau de dureri postoperatorii.

Ce afectiuni necesita astroscopia?

Arthroscopia este foarte utila cand suferi de leziunea ligamentului

Un lucru important de stiut este faptul ca leziunile ligamentelor incrucisate necesita artroscopie la genunchi in vederea obtinerii unui diagnostic precis. De asemenea, sunt doua tipuri de leziuni care necesita acest tip de operatie: leziuni de ligament incrucisat anterior (LIA) si leziuni de ligament incrucisat posterior (LIP).

Ligamentul incrucisat anterior este cel care controleaza miscarea, deci este foarte important. Este important de mentionat faptul ca acesta traverseaza un alt ligament, care poarta denumirea de ligament incrucisat posterior, care se ataseaza de partea din spate a tibiei.

Multe persoane sufera de acest tip de leziune si are obiceiul sa apara dupa rasucirea fortata. Mai mult decat atat, in cazul in care exista, de asemenea, un menisc, un ligament incrucisat anterior si un ligament colateral medial rupte, avem de-a face cu ceea ce medicii numesc „o triada nefericita”.

Daca esti o persoana tanara, moderat activa, cu disconfort, este important ca ligamentul sa fie reconstruit, pentru ca o astfel de leziune cauzeaza adesea boli degenerative ale articulatiilor si poate duce la leziuni de menisc.

Arthoscopia este foarte utila cand suferi de ruptura de menisc

Cei care sufera de ruptura de menisc sunt tentati sa apeleze de obicei la beneficiile artroscopiei pentru genunchi, atat pentru a obtine un diagnostic, cat si pentru a trata leziunea.

Acest fibro-cartilaj (meniscul) are functii importante in cadrul genunchiului. Meniscul mai reprezinta si un sistem de absorbtie a socurilor, de protejare a cartilajului si de imbunatatire a functionarii articulatiei.

Daca leziunea este curata si proaspata, este mult mai usor pentru specialisti sa repare meniscul. Un pot menisc rupt poate fi reparat cu usurinta printr-o artroscopie a genunchiului. Se mai pot folosi ca o alternativa si medicamentele, insa arthroscopia are rezultate imbatabile.

Un alt lucru important de mentionat este faptul ca transplanturile de menisc care inlocuiesc un menisc deteriorat cu tesutul donator pot fi, de asemenea, efectuate printr-o artroscopie a genunchiului.

Arthroscopia este utila si in degenerarea cartilajului articular

Trebuie sa clarificam si mai mult faptul ca tesutul elastic neted denumit cartilaj, acopera si protejeaza articulatiile femurului, ale tibiei si ale genunchiului. Din pacate, sunt intalnite adesea cazuri de leziuni de cartilaj, cea mai mare afectiune fiind osteoartrita.

Un alt lucru important de mentionat este faptul ca osteocondrita disecanta, infectiile, problemele metabolice si traumele, printre altele, pot provoca aceste leziuni. Varsta este un important factor de risc si in functie de aceasta, activitatea si asteptarile pacientului, exista mai multe optiuni chirurgicale pentru repararea sau reconstructia cartilajului.Asadar, daca intampini adesea probleme cu durerile de genunchi, este posibil sa ai nevoie de arthroscopie, o operatie minim invaziva, care se lauda printr-o recuperare rapida si prin lipsa de durere, in comparatie cu metodele folosite inainte de aparitia acesteia.

, , , , , ,