Injecţiile cu factorii de crestere (platelet-rich plasmă)

PRP sunt concentraţii de trombocite sanguine. Este vorba despre o concentraţie de plasmă cu o cantitate mai importantă de trombocite.

Regăsim, de asemenea, factorii de creştere in concentraţie împortanta. Trombocitele sanguine sau trombocitele sunt celule ce circulă în sânge cu o durată de viaţă de la 10 la 15 zile, care conţin compuşi indispensabili pentru hemostază. Ele se formează în măduva osoasă şi apoi ele sunt vărsate în sânge, unde au un rol activ în coagularea sanguină. Aceste celule conţin de asemenea, factorii de creştere, compuşi bioactivi care intervin în vindecarea ţesuturilor după un traumatism. Putem enumera aici câţiva din ei: PDGF (platelet-derived growth factor) sau TGF (transforming growth factor) sau VEG (vascular growth factor) şi FGF (fibroblast growth factor).

O recoltare de sânge este efectuată la pacient iar sângele recoltat este centrifugat. Există o separare a compuşilor din sânge, cu un strat superior unde se află plasma, un strat inferior cu globule roşii şi între cele două există un strat intermediar unde se concentrează trombocitele cu factori de creştere. Se prelevează acest strat intermediar (este necesar un set special). Factorii de creştere au un efect benefic în diferite patologii, mai ales pentru tendinite, bursite, dar şi în condropatii şi artroze debutante.

Volumul ce trebuie injectat depinde de indicaţie, de obicei se injectează între 3 şi 6 cc. În concluzie, PRP este o plasmă concentrată cu trombocite şi factori de creştere cu un mare potenţial în vindecarea leziunilor post-traumatice.

De ce se fac aceste injecţii în cazul tendinitei?

În cadrul inflamării tendonului, există mici leziuni de tip ruptură, adică întinderi ale fibrelor de colagen ale tendonului, a căror cicatrizare trece printr-o inflamare cu eliberarea printre altele a factorilor care produc durerea. Injectând acest concentrat de factori de creştere, se obţine deseori vindecarea acestei tendinite cu un produs natural fără efect secund.

Indicaţii :

Epicondilita cotului (tendinis elevor)
Fasciita plantară sau aponevrozita la nivelul calcaneului.

Tendinita tendonului lui Ahile.

Tendinita tendonului rotulian (jumper’s knee)
Bursita umărului.
Tendinita umărului.
Tendinita rotatorilor.

In cazul arthrozei s-a remarcat o diminuare a durerii si o ameliorare a mobilitatii articulatiei. Se stie ca in arthroza exista și o inflamație articulară. Asupra acestei inflamații vor actiona factorii de creștere.

De asemenea, prin ameliorarea calității cartilajului articulația va deveni mai dureroasa.

Cel mai bun rezultat se obține la nivelul genunchiului.

Dacă mai adaugăm și acid hyaluronic în infiltratie, acesta mărește penetrația factorilor de creștere în țesuturi.