Fractura sold – ce este de facut?

27 mai 2020
Posted in Blog
27 mai 2020 ZAO MEDIA

Durerile de sold nu ar trebui ignorate odata ce incep sa apara. Tot mai multe persoane varstnice se confrunta cu astfel de dureri, astfel de probleme, care se pot agrava daca nu aflam la timp ce se intampla cu noi. O durere de sold poate fi o problema care se rezolva prin aplicarea unui gel, dar totodata poate fi provocata si de o fractura sold care poate fi remediata prin operatie.

De aceea trebuie sa fim foarte atenti la durerile mici care ne supara si sa descoperim cauza, sa descoperim pentru ce probleme de sanatate sunt acele simptome si sa prevenim eventual aparitia unei probleme mai grave. Trebuie sa stim sa ne ascultam corpul si sa nu ignoram cand acesta are ceva de semnalat. Bineinteles, trebuie sa avem si o legatura foarte stransa cu medicul de familie care ne poate sfatui si ajuta ce avem de facut in multe dintre situatiile neplacute.

Soldul – scurta informare

Aceasta parte a corpului este situata intre mijloc (talie) si coapsa. Un lucru important de mentionat este faptul ca articulatia soldului (coxo-femurala) este cea mai mare din corp. Aceasta articulatie face legatura intre capul femural si osul coxal, adica de bazin. Un alt lucru important de mentionat este faptul ca articulatia soldului este complexa si puternica, mai ales ca sustine intreaga greutate a corpului uman. Deci se pune o presiune destul de mare pe aceasta.


Cum iti dai seama ca ai fractura de sold?

In situatia in care intampini o astfel de situatie neplacuta, trebuie sa stii ca o fracturare de sold poate provoca dureri de sold, umflaturi sau vanatai, iar soldul poate parea deformat. Exista si posibilitatea sa fie dificil sa misti soldul, in special sa intorci piciorul spre exterior. De regula, oamenii pot observa dureri in zona inghinala atunci cand pun greutate pe sold. In aceasta situatie este important sa stii ca mersul pe jos si statul in picioare pot duce la extinderea fracturii, ceea ce poate agrava durerea. Este posibil si ca in situatiile mai severe, o persoana cu fractura de sold sa nu se poata misca din cauza durerii.

Totusi, care sunt simptomele generale ale unei fracturi de sold?

  • poti simti durere usoara sau severa in zona soldului (in functie de gravitatea situatiei);
  • este posibil ca piciorul care este afectat sa fie mai scurt decat piciorul neafectat;
  • vei simti o incapacitatea de a merge sau de a pune greutate sau presiune asupra soldului si piciorului afectat;
  • poti avea o inflamatie la nivelul soldului
  • poti avea echimoze in zona afectata (pete rosii-vinetii).


Care sunt cauzele fracturii de sold?

In general, cel mai adesea se confrunta cu fracturi de sold persoanele care au varsta de 65 de ani sau mai mult si sunt de obicei cauzate de caderi. Odata cu imbatranirea, oasele isi pierd in mod natural o parte din putere si sunt mai predispuse la rupturi, chiar si de la o cadere minora. In cazul copiilor si adultilor tineri, acestia se pot confrunta cu fractura sold din cauza unui accident de masina sau a unui accident sportiv.

Care sunt factorii de risc care te pot pune in pericol sa ai o fractura sold?

Este bine de stiut ca un factor de risc inseamna o sansa de a dezvolta o boala. Acesta poate consta intr-o activitate, o dieta, istoricul familial sau multe alte lucruri. Cu toate ca acesti factori iti pot creste riscul, nu provoaca neaparat boala. De exemplu, este posibil sa ai factori de risc pentru o anumita boala, dar sa nu o dezvolti niciodata la fel cum este posibil sa nu ai factori de risc cunoscuti si sa dezvolti boala. Constientizarea factorilor de risc pentru orice boala te poate ajuta sa iei masuri adecvate la timp.

O cauza principata a fracturarii soldului este osteoporoza. De asemenea, varsta este un factor de risc major.Mai sunt si alti factori de risc posibili pentru fractura de sold: persoanele de sex feminin, istoria familiei (membri ai familiei care au avut fracturi mai tarziu in viata), lipsa de calciu si vitamina D, lipsa activitatii, fumatul, dementa.

Asadar, cunoscand aceste informatii, ne va fi mai usor sa ne dam seama cand ne confruntam cu o fractura sold, dar si ce avem de facut intr-o astfel de situatie.

, , , , ,