Fracturile umărului survin deseori ca urmare a căderilor mecanice, ele sunt fracturile cel mai des întâlnite la persoanele în vârstă.

Tratarea acestor fracturi depinde mai ales de doi factori:

  • Vârsta pacientului,
  • Tipul fracturii.

Atunci când este vorba despre o fractură simplă unde deplasarea este puţin importantă, poate fi luat în considerare un simplu tratament conservator cu imobilizare printr-o atelă amovibilă pentru aproximativ 4 – 6 săptămâni.

Se prevede un tratament chirurgical în cazul unei fracturi puternic deplasate şi a mai multor fragmente.

Cea mai mare parte a fracturilor poate beneficia de o sinteză, de o fixare cu placă şi şurub sau cu un cui special adaptat.

Eu folosesc plăcile de sinteză cele mai adaptate (placa anatomică special concepută pentru capetele humerusului), care sunt fixate cu şuruburi speciale al căror capăt este înşurubat în placă. Acest tip de montare permite o recuperare rapidă a mişcărilor la nivelul umărului care poate fi deja mişcat în următoarea săptămână după intervenţie. Această placă montată în exteriorul articulaţiei conduce la un impact mic sau pierdere mică a mobilităţii în articulaţia umărului, iar recuperarea este deseori completă la aproximativ trei luni de la cădere sau de la traumatism.

Anumite fracturi nu mai pot fi fixate cu material de sinteză, pentru că arterele care hrănesc capul humeral sunt rănite Apare o necroză (moartea osului) a capului femural, în acest caz trebuie înlocuit capul umărului cu o proteză.

În funcţie de diferiţi parametri, care sunt luaţi în considerare de chirurg (vârsta, braţ drept sau stâng, starea umărului înainte de cădere, ….), propunem mai multe tipuri de proteze. Poate fi vorba de o proteză care nu înlocuieşte decât capul deteriorat (proteză humerală) sau o proteză totală.

La persoanele vârstnice, preferinţa noastră merge către proteză totală numită „inversată”.

După acest tip de intervenţie, pacientul trebuie să efectueze mai multe şedinţe de kinetoterapie până la recuperarea satisfăcătoare a articulaţiei operate.

Durata spitalizării depinde de tipul de fractură, însă mai ales de tipul de tratament chirurgical aplicat.