Grefa de cartilaj

(Osteochondral Autograft Transfer System)

Principalii compuşi ai articulaţiei genunchiului sunt: extremitatea femurului, extremitatea tibiei şi rotula. Pentru a asigura o mai bună alunecare în cadrul mişcărilor, suprafeţele osoase sunt acoperite cu un ţesut elastic numit cartilaj (acesta se uzează în cazul artrozei).

În articulaţie vom găsi şi un lichid sinovial (ca un ulei care spală aceste suprafeţe pentru a permite o mai bună alunecare).

Cartilajul articular este un țesut cu slabe capacităţi de regenerare oferind imposibilă orice reparare. Uzura acestui cartilaj cu subţierea din grosimea sa reprezintă artroza.

Aceste leziuni ale cartilajului sunt deseori diagnosticate printr-un I.R.M. sau scaner.

Uneori aceste leziuni sunt localizate şi circumscrise. Sunt cele mai bune indicații pentru grefe de cartilaj

Tehnica chirurgicală

Acest tip de grefă se realizează prin prelevarea unui grefon osteocondral într-o zonă excentrica a femurului ; grefonul osteocondral este compus dintr-un fragment de cartilaj pe un fragment osos („carote” cu partea superficială de cartilaj pe un suport de os).

Aceste intervenţii sunt deseori realizate pe cale artroscopică, totul depinde de dimensiunea acestei pierderi de substanţă cartilaginoasă şi de localizarea sa. Dacă pierderea de substanţă este mică şi uşor accesibilă, realizăm intervenţia pe cale artroscopică; din contră, dacă leziunea este mare, ea necesită mai multe prelevări. Daca zona deficitara se situează într-o zonă dificil accesibilă pe cale artroscopică, suntem obligaţi să efectuăm acest gest printr-o chirurgie deschisă.

Fragmentele osteo-cartilaginoase sunt prelevate din acelaşi genunchi, în zone excentrate. Aceste zone se situează pe marginile externe sau interne femurului din articulatie. „Carotele” prelevate au de obicei un diametru inclus între 6 şi 11 mm. Numărul de „carote” prelevat depinde de dimensiunea uzurii. Apoi, aceste „carote” prelevate sunt încastrate în zona în care există pierderea de cartilaj.

Atunci când grefa necesită amplasarea mai multor grefoane, vom efectua mai multe prelevări.

În funcţie de tehnică folosită (artroscopie sau nu), durata spitalizării variază între 1 și 3 zile cu o reluare a mersului. Pacientul nu-şi va putea relua sprijinul pe jamba operată timp de aproximativ trei săptămâni.

Apoi, reluarea mersului se va face cu sprijin progresiv sub protecţia a doua cârje.