De ce o intervenție chirurgicală minim invazivă?

Intervenția chirurgicală rămâne „o agresiune” pentru organism.

Dupa incizia primului strat protector (pielea), pentru a ajunge la leziune, structuri anatomice trebuie tăiate (mușchi, tendoane). Este adevărat că la sfârșitul intervenției încercăm să remediem „daunele colaterale”, suturăm mușchii, reinseram tendoanele…… însă recuperarea rămâne dificila .

Intervenția chirurgicală minim invazivă înseamnă nu numai o incizie mică pe piele, ci un efort constant de a trece între planurile profunde cu o deteriorare minimă a tesuturilor mobile.

Cel mai clasic exemplu este artroscopia. În anii ’70 era necesară o incizie mare pentru a trata leziunea din menisc și pacientul ramineainternat timp de o săptămână. Recuperarea dura săptămâni întregi.

Astăzi gestul se desfășoară în timpul unei spitalizări de zi, pacientul se întoarce plimbându-se normal, recuperarea este rapidă, cicatricile sunt de 5 mm! Este evident că acest respect total pentru partea mai mare a genunchiului este un avans mare pentru pacienți.

Același lucru este valabil și pentru umăr.

Pentru instabilități post luxatii, putem aborda articulația în mod clasic (incizie de aproximativ 12 cm, tendoane sectionate, muschi deteriorat si implicit o recuperare prelungită) sau gesturile chirurgicale sunt efectuate prin artroscopie (incizii 3-5 mm, spitalizare o zi).

Aplic aceleași precepte de chirurgie minim invazivă în traumatisme sportive, implantarea unei proteze de șold sau genunchi.

În urma unui traumatism, țesuturile au fost deja deteriorate în timpul accidentului, așa că haideți să încercăm să reparăm fracturile fără a adăuga alte deteriorări tisulare în timpul abordărilor. Acest lucru va ajuta la recuperare.

Această nouă abordare în chirurgie a fost posibilă datorită progreselor tehnologice: fibră optică (pentru artroscop), retractoare adaptate, implanturi miniaturizate (ancore) și multe altele.

Cred că intervenție chirurgicală minim invazivă este operația viitorului.

Acesta este motivul pentru care am făcut din această filozofie crezul meu.

Mai multe informații despre patologiile ortopedice sunt disponibile pe site www.sk-s.ro