Aceasta dizlocare atinge articulaţia claviculei şi acromionul (os ce face parte din omoplat). Acromionul este descris ca fiind „acoperişul” umărului.

În urma căderilor (bicicletă, moto) pe umăr, se produce o luxaţie acromio-claviculară.

Umărul este foarte dureros şi deformat, orice încercare de a mişca braţul este dezagreabilă.

Diagnosticul este confirmat de o radiografie a umărului vizat. Există multe stadii de evoluţie a acestui tip de leziune (6 stadii).

Tratamentul este adaptat în funcţie de stadiul luxaţiei.

Astfel, atunci când ligamentele care ţin clavicula la locul ei sunt numai sucite sau parţial rupte, ne vom mulţumi cu un tratament conservator, braţul va rămâne menţinut într-o eşarfă pentru 3-4 săptămâni. Antalgicele şi anti-inflamatoriile vor fi suficiente vindecării.

Când extremitatea claviculei este deplasată în sus, este vorba despre o distrugere sau o pierdere a continuităţii ligamentelor, care o menţin la locul ei, atunci putem propune o intervenţie chirurgicală.
Intervenţia chirurgicală se adresează mai ales pacienţilor tineri, foarte activi, sportivi.

Au fost descrise mai multe tehnici chirurgicale, însă eu afectez reconstrucţia ligamentară cu o plasti-fixare şi stabilizare a claviculei.

Intervenţia chirurgicală se realizează în cadrul unei spitalizări de scurtă durată. În continuare, pacientul va păstra braţul fixat într-o eşarfă timp de 4 săptămâni şi mobilitatea umărului va fi în mod progresiv recuperată prin şedinţe de kinetoterapie, care vor fi propuse începând cu a doua săptămână de după intervenţia chirurgicală.

La pacienţii unde intervenţia chirurgicală nu a fost realizată la început (în săptămânile care urmează traumatismului), evoluţia se face către o degenerescenţă a extremităţii distale a claviculei. În acest context, ne mulţumim mai degrabă să realizăm o rezecţie a extremităţii claviculare (pe cale artroscopică), care este suficientă pentru a face să dispară durerile umărului vizat.