Suprafaţa articulară a oaselor, care constituie articulaţia umărului (extremitatea humerusului şi glena omoplatului) este acoperită cu un strat fin de cartilaj.

Acest cartilaj are o suprafaţă foarte netedă, tot timpul umezită de lichidul articular şi care asigură o bună alunecare a suprafeţelor articulare în contact în cadrul mişcărilor umărului. Cu vârsta sau ca urmare a unor evenimente diferite (accident, tratament chirurgical, infecţie), suprafaţa cartilajului se micşorează dezvelind osul de la bază. În cadrul mişcărilor fragmentele de os dezvelit vor veni în contact cu suprafeţele articulare opuse şi vor conduce la dureri de tip inflamator. Durerile sunt difuze, uneori cu iradiere în braţ şi cot, ele sunt mai puternice noaptea şi trezesc pacientul.

La început, ele scad după luarea de anti-inflamatorii, însă după, răspunsul terapeutic este mai mic.

Pacientul ajunge să nu mai doarmă pe umărul respectiv, mişcările braţului se fac cu dificultate şi amplitudinile scad pe măsura abducţiei (adică mişcarea prin care se îndepărtează braţul de corp).

Gesturile cotidiene devin dificile (încheierea sutienului, îmbrăcarea, spălarea părului).

Bilanţul include mai multe examinări, însă deja după o primă radiografie noi putem găsi stigmatele acestor leziuni degenerative ale artrozei.

Bilanţul poate fi completat cu alte examinări de tip ecografie, artroscaner şi IRM.

Tratamentul ne chirurgical :


anti-inflamatorii şi antialgice poate ameliora pasager simptomatologia cu diminuarea durerilor.

Şedinţele de kinetoterapie permit o recuperare a amplitudinilor articulare cu diminuarea durerii şi mai ales contractarea musculară asociată.

Infiltraţiile: se folosesc produse conţinând cortizon cu efect local. Ele pot atenua câteva săptămâni sau chiar luni durerea pacientului. Amplitudinile articulare sunt parţial recuperate, aceste produse neputând asigura decât o vindecare a leziunilor, însă nu permit înlocuirea gestului chirurgical pentru mai multe luni sau ani.

Folosirea acidului hialuronic : este un produs care reprezintă de fapt lichidul care se regăseşte în mod normal în toate articulaţiile corpului uman. Acest produs injectat ameliorează vitalitatea cartilajului, cu o mai bună alunecare a suprafeţelor articulare în cadrul mişcărilor; pacientul regăseşte supleţea articulaţiei şi implicit o diminuare a durerii.

Folosirea glucozaminei şi a condroitinei sulfat: acestea au ca rol îmbunătăţirea funcţiei umărului acţionând pe cartilaj şi mărind supleţea articulaţiei.

Tratamentul chirurgical :
Acesta înseamnă în cea mai mare parte a cazurilor amplasarea unei proteze. Tipul de proteză folosit se face în funcţie de leziunile existente.

Vom folosi o proteză humerală simplă de acoperire pentru leziunile care se concentrează pe capul humeral.

O proteză humerală totală sau înlocuim capul humerusului, ca şi suprafaţa uzată a glenei omoplatului, proteză totală anatomică.

La pacienţii cu rupturi importante ale rotatorilor, folosim proteze speciale, numite proteze inversate.