Bicepsul este un muşchi la nivelul braţului care are două tendoane. Printr-un tendon el se prinde pe promontoriul omoplatului (os coracoid), în timp ce al doilea tendon traversează articulaţia umărului pentru a se ataşa pe partea articulară (glena) a omoplatului.

Acest al doilea tendon se numeşte lunga porţiune a bicepsului (LPB). Acest tendon poate prezenta o inflamaţie (tendinită) sau leziuni (ruptură, dezinserţie).

Tendinitele sunt apanajul anumitor sportivi (jucător de golf, de tenis, aruncător de greutăţi, baseball…).

Îngrijirea acestor leziuni este complexă şi uneori multi-disciplinară.

Tendinitele bicepsului pot fi întâlnite de asemenea la pacienţii cu patologii asociate (ruptură de rotatori, artroză acromio-claviculară, instabilitatea umărului…).

Cât privesc leziunile de dezinserţie sau de ruptură a tendonului, acestea pot apărea după un efort sportiv sau fizic major, ca urmare a unei căderi (cu braţul întins către în faţă) sau se produc spontan la pacienţii cu atingeri patologice ale tendonului rotatorilor.

Plângerea principală a pacienţilor este durerea, ea se situează pe faţa externă a umărului către partea anterioară cu iradiere pe partea anterioară a braţului.

Manevrele de contracţie contrariate sunt pozitive. Pacientul ajunge să nu mai doarmă pe umărul dureros şi orice mişcare a braţului devine penibilă din cauza acestei dureri.

Vor fi realizate examinări suplimentare pentru a confirma diagnosticul (artroscaner, IRM sau ecografia umărului).

Tratamentul acestor leziuni este complex. El ţine cont de tipul de leziune, de vârsta pacientului, de activitatea sportivă, de meserie, de existenţa leziunilor asociate. Într-o primă perioadă, pot fi prescrise un tratament antalgic şi anti-inflamator, şedinţe de kinetoterapie, ca şi infiltrarea de produse pe bază de cortizon. Dacă leziunea este găsită în cadrul examinărilor radiologice, atunci luăm în considerare o administrare chirurgicală pe cale artroscopică (minim invazivă), deseori în cadrul unei spitalizări de foarte scurtă durată (spitalizare de zi).

Tenodeza de biceps cu tehnica lasso-loop

Sunt descrise mai multe procedee.

Tenotomia reprezintă o cădere a inserţiei intra-articulare a bicepsului printr-o secţiune tendinoasă. După o tenotomie, acest tendon bicipital poate fi fixat mai jos, pe humerus, pentru a evita constrângerile intra-articulare (tenodeza).

Repararea leziunii bicepsului (mai ales de tip SLAP) prin sutură. Noi folosim fixaţii prinse în os, a căror fire, care sunt ataşate aici, vor fi folosite pentru repararea leziunii.

Bineînţeles, toate aceste gesturi se realizează pe cale artroscopică.

La urmările post-operatorii, braţul rămâne menţinut într-o eşarfă de la 2 la 5 săptămâni conform tehnicii folosite. Reeducarea va fi de asemenea adaptată în funcţie de tehnica folosită. Ea ar putea demara la 1-2 săptămâni de la intervenţie, într-o primă etapă cu mişcări pasive (executate de kinetoterapeut) şi numai după aceea cu o mobilizare activă efectuată de pacient contractând muşchii. Recuperarea funcţiei umărului ar trebui să fie completă la aproximativ 2-3 luni de la intervenţie şi reluarea unei activităţi sportive ar putea fi luată în considerare la aproximativ 4-5 luni, în funcţie de tipul de sport practicat.

Aspect intra articular de tendinita de biceps