1. Definiţie

Înlocuirea articulaţiei şoldului se numeşte artroplastie. Ea include ablaţiunea părţii bolnave a articulaţiei care va fi înlocuită cu o articulaţie « artificială », care se numeşte proteză.

Articulaţia şoldului este formată din capul femurului, care se va articula cu acetabulul (partea care se găseşte în osul bazinului).

In mod normal, suprafeţele osoase in articulatii, sunt acoperite cu un strat elastic foarte neted, care se numeşte cartilaj. Cu timpul, aceste suprafeţe netede se uzează şi scad în grosime.

Osul isi pierde stratul protector şi va apărea o acţiune de frecare între suprafeţele osoase. Această frecare este explicaţia durerii, artroza corespunzând aşadar uzurii si disparitiei cartilajului.

Artroza şoldului se numeşte coxartroză.

Tratamentul chirurgical adaptat inseamna implantarea unei proteze de sold.

Punerea unei proteze totale de şold poate fi propusă de catre medicul ortoped, de asemenea, si pacienţilor cu fracturi de şold care prezintă o uzură medie a acestui cartilaj sau la pacienţii cu fracturi de şold cu vârsta mai mare de 55 – 60 ani.

 1. Indicaţii

Pacienţii cu o arthroza ale şoldului au deseori o articulatie foarte dureroasa, care îi împiedică să meargă normal, mai ales pe distanţe lungi. Şoldul este deseori rigid,miscarile se fac cu greutate. Pacienţii sunt treziti noaptea din somn de aceste dureri de şold, care cu timpul, nu mai încetează nici după administrarea unor calmante pentru durere.

Cu timpul aceste simptome vor deveni din ce în ce mai acute, diminuând confortu de viaţă. Pacientul îşi va restrânge activităţile, va ieşi din ce în ce mai puţin din casă, va fi obligat să folosească bastonul. Pe măsură ce distrugerea şoldului va avansa, pacientul se va trezi „ţintuit” într-un cărucior.

 

Unii bolnavi dezvolta aceasta arthroza dupa o fractura a soldului. Daca ii va fi implantata pacietului o proteza sold, acesta va observa ca durerea i se va inlatura, soldul devenind practic unul normal.

 1. Ce este proteza totala de sold?

Ea este compusă din trei părţi :

 • tija femurală,
 • piesa acetabulara
 • cap femural.

Tija este o piesă în aliaj special care este fixata în femur cu un ciment sau prin simplă impactare. Pe extremitate liberă se va ataşa capul femural.

Capul femural se va articula cu piesa acetabulara care a fost fixata in bazin. Intre aceasta piesa si capul femural se interpune o suprafaţă netedă (polietilenă sau ceramică).

Sunt mai multe tipuri de proteze de sold, dar va fi ales cel potrivit în funcţie de boala pacientului, de vârsta şi de starea de distrugere a şoldului. Alegerea protezei se va face de către chirurg in urma discutiei cu bolnavul.

O astfel de artroplastie sold (protezele totale de şold) are o durată de viaţă de aproximativ 20 – 25 ani.

Această durată de viaţa depinde de materialele cu care proteza a fost conceputa.

La sfârşitul acestui termen prin schimbarea piesei uzate proteza devine ca noua.

Protezele cimentate sunt deseori indicate persoanelor în vârstă (peste 70 de ani) atunci când consistenţa osoasă este mai puţin bună, caci cimentarea protezei măreşte stabilitatea si permite reluarea rapidă a sprijinului.

La persoanele mai tinere protezele necimentate sunt acoperite de un strat de hidroxiapatită ce permite o osteo-integrare biologică a protezei.

O protezare de șold va înlocui deci articulaţia devenită bolnavă. Pacienţii vor regăsi un şold cu o mobilitate normală şi mai ales nedureroasă. Ei nu vor trebui să mai folosească medicamente pentru durere şi confortul de viaţă va fi diferit. Vor putea merge fără să şchiopăteze şi fără cârjă şi nu vor trebui să se mai limiteze la distanţe de parcurs.

Poate fi luată în considerare reluarea anumitor sporturi, în marea parte a cazurilor cu un şold „uitat”, adică absolut normal.

Această operaţie poate fi realizată deseori de chirurgii ortopedişti specializati, tehnica medicală fiind foarte bine pusă la punct.

Eu utilizez o cale de abord speciala care permite implantarea unei proteze fara ca un muschi sau tendon sa fie taiat. De fapt „ne strecuram ”printre muschi pentru a ajunge la articulatia bolnava.

Avantajul este aceasta protezare sold minim invaziva ii permite bolnavului sa mearga si sa calce pe partea operata de a doua zi. Externarea se face in mod normal dupa 3-4 zile.

Bineninteles si procesul de recuperare proteza sold este mai rapida .

Utilizarea une proteze adaptate, implantata corect va permite reluarea unei activitati fizice normale minimum 25 de ani. Practicarea sportului este incurajata.

Decizia pentru momentul in care va avea loc aceasta artroplastie de sold vă aparţine, ea trebuie realizată atunci când durerea devine importanta.

Intervenţia chirurgicală trebuie programată de comun acord între chirurg şi pacient.

În cadrul întrevederii preliminare, nu uitaţi să puneti toate întrebările chirurgului care vă va opera.

 1. Înainte de intervenţie

Este programată o consultatie cu anestezistul, care va alege tipul de anestezie cel mai adecvat cazului dvs (anestezie generală -› adormire completă, anestezie rahidiana -› ambele picioare amorţite sau anestezie regională -› piciorul operat amorţit). 

Anestezistul decide tinand cont de toate eventualele probleme de sanatate complementare ( boli de inima, diabet, boli pulmonare etc.).

În cadrul acestei întrevederi, puteţi pune toate întrebările legate de tratarea durerii post-operatorii.

Anestezistul vă poate cere şi alte examinări complementare (bilanţ sanguin, ECG radiografie a toracelui, ….), examinări care pot fi efectuate uneori de medicul de familie, e mai bine ca infecţiile dentare sa fie tratate înainte de orice înlocuire protetică a şoldului.

Înainte de intervenţie, trebuie să aveţi în vedere oprirea anumitor medicamente ( anicoagulante etc). De aceea e important ca anestezistul sa cunoasca intregul tratament medicamentoos pe care il luati.

Înaintea spitalizării trebuie să pregătiţi ieşirea din spital. Reeducarea şoldului operat va putea începe la spital, însă va putea fi continuată apoi într-un centru de reeducare specializat, conform dorinţelor dvs.

 1. Intervenţia – Operatie proteza sold

Veţi fi spitalizat în serviciul de chirurgie traumatologie ortopedie în ajunul intervenţiei, însă dacă intervenţia este prevăzută pentru după-amiază, puteţi fi spitalizat în dimineaţa intervenţiei.

Infirmierele vor face tot posibilul să vă instalaţi confortabil în cameră.

În ajunul intervenţiei vă este oferită o masă lejeră, după miezul nopţii nu mai aveţi voie să mâncaţi sau să beţi, aşadar trebuie să staţi nemâncat.

Operaţia chirurgicală în sine va dura aproximativ 60-80 minute. Dacă nu aţi ales o anestezie generală, puteţi asculta în timpul intervenţiei cântecele preferate.

În primele 24 ore care urmează intervenţiei, veţi primi antibiotice. După intervenţie veţi fi condus în sala de terapie intensivă şi, imediat ce vă veţi trezi, veţi fi condus în camera dvs.

Prin perfuzie vi se vor administra calmante puternice pentru a combate durerea post-operatorie.

Va trebui să purtaţi ciorapi de drenaj care sunt furnizati de spital , pentru a împiedica orice stagnare a sângelui în picioare; această stagnare ar putea conduce la formarea de cheaguri nedorite aflate la originea trombozelor venoase.

Pentru a evita trombozele, vă vor fi administrate injecţii în fiecare zi în pielea abdomenului. Acestea vor mări fluiditatea sângelui şi vor împiedica aşadar formarea trombozei.

Acest tratament va trebui urmat timp de patru săptămâni (chiar şi după întoarcerea dvs acasă).

A doua zi dupa operatie veţi fi pus într-un fotoliu şi kinetoterapeutul va începe să vă înveţe să mergeţi din nou cu un cadru sau cu cârje. În timpul mersului veţi folosi aceste cârje cam o lună. Multi bolnavi abandoneaza aceste cârje mult mai rapid. Sunt efectuate radiografii de control în a doua zi după intervenţie pentru confirmarea bunei poziţionări a protezei. În timpul spitalizării veţi merge cu cârje până în momentul în care veţi putea face totul în deplină securitate şi singur. Vom mări progresiv distanţa de mers cu cârje şi kinetoterapeutul va corecta (dacă este necesar) modul dvs de mers.

Cel mai des, autorizăm întoarcerea la domiciliu încă din momentul în care sunteţi capabil să urcaţi şi să coborâţi scările cu sau fara cârje.

Cel mai des spitalizarea este în jur de 3-4 zile . La ieşirea din spital veti primi o indrumari pentru sedintele de recuperare acasa. Chirurgul vă va revedea in consultatie dupa a 2 săptămâni .

Scoaterea firelor (a agrafelor) va trebui efectuată de un personal medical calificat la 14 -16 zile după intervenţie.

Acasă, kinetoterapeutul dvs vă va ajuta să vă întăriţi muşchii, să mergeţi mai bine cu cârje şi să vă recuperaţi complet şoldul operat.

Puteti inota dupa doua saptamâni, merge pe bicicleta si conduce masina dupa 4 saptamâni. Pentru a diminua inflamaţia din jurul cicatricei operate va trebui să mergeţi în fiecare zi.

 1. Proteza de sold riscuri – Posibile complicaţii ( rare)

Ele sunt rare, aproximativ 2 la 3% din cazuri.

Hematom post-operatoriu :

Calcifieri :

Calcifierile în muşchiul vecin pot fi prevenite prin administrarea anumitor anti- inflamatorii timp de aproximativ cinci zile.

Tromboze :

Ele sunt prevenite prin injecţii ce se administrează la nivelul abdomenului (timp de o lună), ca şi prin purtarea de ciorapi de drenaj timp de şase săptămâni.

Bineînţeles, mersul zilnic diminuează riscul unor eventuale tromboze venoase.

În cazul prezenţei durerilor la nivelul pulpei trebuie să consultaţi imediat chirurgul pentru a exclude o eventuală tromboză, care s-a instalat în ciuda măsurilor de prevenire.

Infecţie postoperatorie :

Pentru a împiedica această eventuală infecţie, veţi lua timp de 24 de ore antibiotice în administrare preventivă.

Dacă rana devine roşie, contactaţi cât mai repede chirurgul. Imediat ce se produce o infecţie, vă va fi administrat un tratament antibiotic care să împiedice propagarea acestei infecţii către proteză.

Dacă aveţi febră, trebuie să consultaţi cât mai repede posibil medicul de familie.

Dureri uneori fără explicaţie precisă :

Anumiţi pacienţi pot dezvolta inflamaţii în jurul şoldului operat (tendinită, bursită).

Aceste dureri cedează în general la tratamentul medical (infiltraţie) şi la kinetoterapie.

Luxarea protezei de şold:

Este o complicaţie foarte rară cu calea de abord pe care o practic.

Inegalitatea lungimii membrelor inferioare:

Ea este compensata daca e necesar. Când diferenţa de lungime este mai mică de cinci centimetri nu se prevede nici un toc compensatoriu.

 1. Ce e de facut acasa

Întoarcerea la domiciliu trebuie pregătită înaintea intervenţiei. Trebuie să fiţi sigur că aveţi un pat confortabil şi destul de înalt, că aveţi spaţiu suficient în baie şi mai ales în jurul toaletei. Trebuie să pregătiţi un fotoliu cu un taburet de sprijin al picioarelor; îndepărtaţi eventualele covoare pe care se alunecă sau fire care traversează camerele.

Succesul intervenţiei dvs depinde de modul în care veţi respecta instrucţiunile date de chiruri în cele patru săptămâni după întoarcerea dvs acasă si mai laes de .

Pansamentele de la nivelul plagii operatorii trebuie schimbate de două ori pe săptămână până la scoaterea firelor. Pentru dus plaga operatorie este acoperita cu un pansament special. Dupa aceea puteti lasa plaga la aer.

Se poate pune un taburet în duş; el permite spălarea cu un risc minim de a aluneca

Câteva sfaturi în cazul în care aveţi o proteză totală de şold:

 • Participaţi regulat la şedinţe de exerciţii fizice pentru a vă menţine forma fizică,
 • Luaţi-vă măsuri de precauţie pentru a evita căderile odata cu purtarea protezei totale de şold; o cădere poate fi periculoasă pentru că fracturile în jurul protezelor de şold sunt mult mai dificil de tratat decât fracturile la o persoană care nu are proteza de sold.
 • Semnalaţi stomatologului dvs că purtaţi o proteză de șold. Acesta vă va sfătui să luaţi antibiotice înainte de orice lucrare stomatologică,
 • Nu uitaţi să mergeţi la medicul ortoped o dată pe an cu o radiografie de control.