Artroza genunchiului

Ca toate articulaţiile, genunchiul comporta doua extremități osoase îmbrăcate de cartilaj şi două meniscuri destinate amortizării şocurilor şi permiterii unei mişcări fluide. Acest strat protector numit cartilaj se poate uza: este vorba de artroza. Artroza genunchiului se numește gonarthroza.

Mai în glumă, putem compara această uzură cu cea a pneurilor unei masini, care după mii de kilometri devin netede de uzura. Uneori ele sunt recondiţionate, re-eşapate! Mergând mai departe cu comparaţia, proteza genunchiului este o „re-eşapare” a genunchiului uzat .

Uzura cartilajului poate fi accelerată prin diferiţi factori. Cel mai des, artroza este un proces de îmbătrânire spontană a cartilajului.

La nivelul genunchiului uzura este frecventă, pentru că este o articulaţie foarte solicitată, care primeşte presiuni foarte ridicate.

La început, lichidul din articulaţie care menține vitalitatea cartilajului și « spală » această suprafaţă cartilaginoasă în fiecare moment își pierde din calitate ( de aceea e chiar indicat înainte de apariția arthrozei, ameliorarea acestui lichid articular prin infiltratii; dar acesta e alt subiect).

Cartilajul articulaţiei devine mai puţin elastic ,apar fisuri şi cartilajul devine neregulat. Fragmente se detașează ( ca țiglele de pe o casă). Osul nu mai este acoperit de cartilaj, el este dezgolit. În final, suprafeţele osoase sunt în contact direct.

La început nu resimţiţi durerea decât când sunteţi în picioare. După câţiva paşi durerea se atenuează; este durerea de « dezmorţire » a articulatiei. O altă durere este când urcăm sau coborâm scările. Când uzura se amplifică, durerea poate persista chiar şi când ne odihnim, ca mai apoi să ne trezească chiar şi noaptea.

La început simţim o dificultate în a plia genunchiul care e parcă e înțepenit. Această redoare a genunchiului se intensifică progresiv. Pacientul va avea probleme să se încalţe şi să se îmbrace.

Mersul se face cu dificultate şi distanţa pe care o parcurgem fără durere scade de la o zi la alta.

Când uzura devine gravă, pacientul merge şchiopatând. În final, durerile sunt atât de puternice, încât pacientul va trebui să folosească o cârjă pentru a merge.

Artroza şi proteza

Implantarea unei proteze de genunchi este o intervenţie frecventa în ortopedie (300.000 / an în Statele Unite, 50.000/an în Franţa si in jur de 5000/an in Belgia). Articulaţia genunchiului dvs uzat este înlocuită cu o articulaţie artificială, ceea ce noi numim o proteză de genunchi. Scopul intervenţiei este de a înlătura durerea ocazionată de articulaţia uzată.

O proteză totală de genunchi este compusă din mai multe părţi :

– piesa femurală metalică (aliaj de crom cobalt sau titan), care este fixată pe femur cu sau fără ciment;

– o piesă tibială metalică, ce este fixată la tibie cu sau fără ciment;

– o piesă intermediară din polietilenă. Care se interpune între cele două componente metalice.

Când înlocuim rotula, se foloseşte cel mai des un implant în polietilenă.

Proteza este din aliaj ușor, titan, iar fixarea de os se poate face prin impactare sau cimentare.

Bine tolerată de organism, proteza de genunchi se uzează puțin. În orice caz, când suprafața de polyetilena este uzată, ea se schimbă cu una nouă printr-o intervenție minora.

Alternative înainte de înlocuirea protetică a genunchiului:

Pot fi uneori propuse alte procedee înainte de montarea unei proteze a genunchiului. Totul depinde de vârstă, severitatea uzurii şi deformarea genunchiului, profesia, prezenţa altor boli, etc.

Înainte de a ajunge la o degradare importantă a cartilajului , se pot propun diferite infiltrații ( produsul medicamentos este injectat la nivelul genunchiului).

Se poate utiliza un amestec de mai multe produse ( eu il numesc cocktail ortopedic) în care componentul principal este un gel protector al articulației.

Se poate injecta un concentrat de celule din singele propriu care conține substanțe bio active ce pot ameliora starea cartilajului uzat ( în faze incipiente). De asemenea, se poate utiliza în acest scop și un concentrat de celulă din măduvă.

Osteotomia este un procedeu chirurgical prin care osul gambei este realiniat; un compartiment mai uzat al genunchiului este pus astfel în descărcare cu dispariţia durerilor. Este o intervenţie rar recomandată după 60 de ani.

Proteza uni-compartimentală este o semi-proteză ce permite înlocuirea numai a părţii uzate a genunchiului. Chirurgul trebuie să fie sigur că uzura nu interesează celelalte compartimente ale genunchiului. Recuperarea după intervenţie este mult mai rapidă, pentru că ligamentele interne ale genunchiului rămân intacte. Daca după câţiva ani, uzura ajunge și la celelalte părți ale genunchiului, putem înlocui aceasta semi proteza cu una totala, clasica.

proteza de genunchi

Când trebuie facuta operaţia ?

Răspunsul este : când genunchiul ne doare și am epuizat celelalte soluții.

Durerea este cea care constituie argumentul fundamental al deciziei chirurgicale.

Se știe că după apariția arthrozei evoluția va fi din pacate doar spre degradare.

Însă indicația pentru această operație trebuie bine gândită și documentată.

Chirurgul va discuta cu pacientul oportunitatea acestei intervenții după ce toate investigațiile necesare au fost făcute.

Înaintea intervenţiei

Când decizia a fost luată pentru montarea protezei de genunchi, este prevăzută o consultație de pre-anestezie, ca pentru orice intervenţie chirurgicală. Se evaluează starea de sănătate a pacientului. Dacă este necesar, anestezistul vă recomanda o analiză de sânge şi de urină, un ECG sau va consulta un alt medic specialist (de ex. un medic pneumolog sau un medic cardiolog).

Bilanţul acestei evaluări este clar expus pacientului şi familiei sale când este în vârstă, pentru ca decizia de intervenţie chirurgicală să fie luată în cunoştinţă de cauză. Se ajunge uneori (rar) ca intervenţia să fie amânată.

În cadrul acestei consultaţii, anestezistul vă va informa cu privire la diferitele forme de anestezie care pot fi aplicate în cazul dvs specific.

Uneori, acest bilanţ pre-operator se efectuează în cadrul unei spitalizări de câteva zile înainte de intervenţia chirurgicală. Această formulă este aplicată pacienţilor cu multiple boli asociate.

Şedinţele de kinetoterapie efectuate înaintea operaţiei condiţionează o recuperare mai rapidă după intervenţie.

Anumite medicamente ar trebui sistate înaintea intervenţiei pentru a împiedica orice interacţiune, fie cu drogurile anestezice, fie cu coagularea. Orice modificare sau oprire de tratament va fi organizată, programată cu un eventual tratament substitutiv, de către un medic anestezist, în cadrul consultării pre-anesteziste.

Anestezia va fi peridurală sau intra-rahidiana (se blochează cele două membre inferioare), fie loco-regionala (se blochează numai nervii care merg spre genunchi), fie anestezie generală.

Intervenția și câteva raspunsuri la temerile dumneavoastră:

Operația are loc la spitalul Delta din Bruxelles.

Intervenția durează 1,5 ore. Ea se practică într-o sală de operație având o incinta cu flux laminar steril. În timpul intervenției, pacientul va avea o medicație care îi va induce o stare de somn. El nu va simţi nimic la nivelul genunchiului, oricare ar fi tipul ales de anestezie. Va primi antibiotice (timp de 24 de ore) pentru a reduce la maxim orice risc de eventuală infecţie.

Incizia pe fața anterioară la nivelul genunchiului măsoară în medie între 10 şi 15 cm. După deschiderea articulaţiei, osul şi cartilajul deteriorate vor fi îndepărtate şi proteza va fi implantată. Tipul de implant va fi ales de chirurg în funcţie de mai multe variabile.

Progresele importante în tehnica de montare şi de concepere a protezelor de genunchi permit implantarea unei proteze de genunchi cu o incizie mai scurtă (minim abord); noul concept al protezelor permite recuperarea unei flexiuni de aproximativ 130° !!

După intervenţie

Sala de terapie și supraveghere: pacientul este adus aici după intervenţie, pentru supraveghere. Este necesar să stea aici timp de 2 ore înainte de a fi dus înapoi în salon.

Calmantele contra durerii au făcut mari progrese în domeniul chirurgiei articulare.

Cu protocoalele anti-durere bine conduse, se poate ajunge ca pacientul să nu prezinte nici o durere post-operatorie. Uneori pacientul poate să-şi controleze singur durerea. El trebuie să apese pe un buton ( al unei seringi automate) şi să-şi injecteze singur o doză de calmant în funcţie de intensitatea durerii.

Va fi pusă gheaţă la nivelul genunchiului după intervenţia de protezarea genunchiului pentru diminuarea durerii. Fluiditatea sângelui este marită pentru a împiedica formarea de cheaguri nedorite în venele jambelor cu injecţii anti-coagulante o dată pe zi timp de 2 săptămâni.

Reeducarea

Aceasta poate fi începută încă din seara intervenţiei, atunci când tratamentul anti-durere este eficient. Ea comporta mobilizarea genunchiului, uşoară şi manuală realizată de kinetoterapeut, asociată cu mişcările pasive efectuate pe echipamentele de mobilizare electrice.

Pacientul va putea începe singur să-şi mişte picioarele, gleznele, să contracte muşchii jambelor, chiar în seara intervenţiei.

Veţi fi pus în fotoliu 24 de ore după intervenţia de protezarea genunchiului şi veţi fi pus să faceţi primii paşi. Sprijinul pe partea operata este în general autorizat de la inceput. Mai întâi, veţi folosi cârje pentru a uşura primii paşi. Pentru a merge cu cârje, kinetoterapeutul vă va da o mâna de ajutor.

Reeducarea va include exerciţii care să permită recuperarea mobilităţii genunchiului, a forţei musculare (mai ales qudricepsul), regăsirea reflexelor de mers cu ajutorul protezei de genunchi. Este de dorit ca pacientul să fi atins 90° flexiune la 7 – 10 zile după operaţie.

Pacientul poate în general să părăsească spitalul dupa 3-4 zile pentru a urma o reeducare la domiciliu sau într-un centru de reeducare. La plecare:

  • Puteţi merge cu cârje pe distanţă mică în deplină securitate şi singur;
  • Rana operatorie se cicatrizează bine;
  • Puteţi urca scările cu ajutorul cârjelor.

Returul Acasă

Protezarea genunchiului

Aveți nevoie de îngrijiri locale obligatorii din partea unei infirmiere autorizate. Schimbarea pansamentului se va face de 1-2x/săptămâna până la vindecarea rănii. Firele sau agrafele vor fi scoase după 16 zile. Injectiile de anti-coagulante vor trebui continuate timp de o lună după operaţie. Atunci când sunteţi acasă, va trebui să îngrijiţi „noul genunchi”. La început, zona din jurul rănii va fi caldă şi umflată. Puteţi diminua durerea și inflamația genunchiului cu aplicații reci și gheaţă. Puteţi dormi în poziţia pe care o doriţi.

Kinetoterapeutul dvs vă va antrena pentru a vă întări muşchii, a îmbunătăţi mobilitatea, a reduce folosirea cârjelor.

În pat nu se sfătuieşte să folosiţi o pernă pusă pentru genunchi. Aceasta ar putea fi cauza unei dificultăţi de recuperare a extensiei. Veți evita astfel o poziţie vicioasă în flexiune.

Condusul masinii: veți putea conduce de obicei după a 6-a săptămână. Veţi putea merge pe bicicletă, atunci când veţi putea umbla corect, fără cârje, în mod normal după aproximativ 2 săptămâni. Puteţi înota când rana este complet vindecată, in mod normal, după aproximativ 3 săptămâni.

Pacienţii vor fi încurajaţi să rămână activi, să-şi păstreze acelaşi stil de viaţă, să facă sport (golf, plimbări, bicicletă, înot), însă să evite sporturile de contact. Cu o protezarea genunchiului, nu se sfătuieşte practicarea joggingului ( desi unii continua sa alerge), a tenisului sau a sporturilor de contact. Recuperarea totala genunchiului va fi completă la 3-10 luni de la intervenţie.

Chirurgul dvs vă va revedea la consult general la sfârșitul a doua – patru săptămâni cu o radiografie de control.

Complicaţii teoretice postoperatorii

Rezultatele depind mult de abilitatea chirurgului. Studiile americane au demonstrat că rezultatele sunt mai bune dacă, chirurgul montează cel puţin 6 proteze de genunchi pe an şi când în serviciu sunt montate cel puţin 25 de proteze pe an. Complicaţiile nu sunt o regulă! Însă chirurgie fără riscuri nu există!

Chirurgia este mai dificilă în cazul pacienţilor obezi, diabetici, cu varice etc. Montarea unei proteze de genunchi nu este o intervenţie anodină. Dacă intervenţia este efectuată înainte de 60 de ani, va fi deseori nevoie o nouă intervenţie mai târziu pentru înlocuirea componentelor uzate.

Febră

Prima săptămână după operaţie, originea febrei este deseori operaţia în sine; dacă totuşi febra persistă, este un semn de inflamare sau infecție.

Hematom

Care poate necesită rareori o evacuare chirurgicală.

Articulaţia devine roşie, umflată şi dureroasă. Punând gheaţă se diminuează umflarea genunchiului. Hematomul se resoarbe progresiv.

Infecţia zonei operatorii

Ea necesită, dacă este diagnosticată precoce (în primele 3 săptămâni) un tratament antibiotic riguros în general pe cale intravenoasă. Pacientul are febră, durerile de genunchi revin, rana devine roşie şi inflamată. Când infecţia este profundă şi când atinge proteză, trebuie realizată de asemenea, o spălătura articulara prin artroscopie. Diagnosticată prea târziu, este necesară uneori o re-intervenţie chirurgicală cu scoaterea implanturilor urmată de o implantarea unei noi proteze. Infecţiile din alte părţi ale corpului – de ex. infecţii la dinţi sau infecţii urinare – pot cauza infectarea protezei dvs de genunchi. În consecinţă, atunci când trebuie să suferiţi o intervenţie dentară, se sfătuieşte luarea de antibiotice ca măsură preventivă.

Tromboza

Umflarea genunchiului, ca şi imobilitatea jambei sunt la originea stagnării sângelui şi mărirea riscului de formare a cheagurilor. În cazul unei tromboze, se formează un cheag (nedorit) într-un vas sanguin, cel mai des într-o venă. Jamba devine foarte dureroasă. Trebuie să contactaţi medicul generalist sau să vă prezentaţi la urgenţe.

Redoarea genunchiului

Ea survine mai târziu, caracterizată de o limitare a mişcărilor, fie că este vorba de extensie sau de flexiune, în ciuda şedinţelor de kinetoterapie. În cazul stagnării sau a recuperării insuficienţe a mobilităţii, vă poate fi propusă o mobilizare sub anestezie generală.

Pierderea sensibilităţii la fata anterioară a genunchiului

Ea este datorată secţionării nervilor mici, care se găsesc în piele. Chiar dacă recuperarea sensibilităţii pielii din jurul cicatricei nu este întotdeauna completă, rar aceasta este jenantă.

Concluzie

Interventia de implantare a unei proteze de genunchi poate aduce beneficii enorme bolnavului. Indicaţia este pusă de chirurgul ortopedist în funcţie de starea de avansare a artrozei. Implantarea unei proteze de genunchi este considerată ca o intervenţie care a revoluţionat enorm ortopedia ultimului secol .