Care este problema umărului dvs ?

Umărul vă doare, aveţi o artroză a umărului?.

În mod normal cartilajul (un strat elastic acoperă suprafeţele articulare ale oaselor) protejează extremităţile osoase şi amortizează şocurile între acestea,. El facilitează mişcarea articulară.

Artroza se caracterizează prin uzura progresivă a cartilajului articulaţiei. Dispariţia acestui cartilaj lasă osul dezvelit, frecarea între extremităţile osoase fiind deseori originea acestor dureri ale umărului.

Această uzură este însoţită de o inflamare a capsulei articulare şi a regiunii învecinate.

Care sunt simptomele cele mai întâlnite ale artrozei umărului?

Artroza afectează în general pacientul mai în vârstă de 50 de ani, ea este mai frecventă la pacienţii cu antecedente de fractură ale umărului, însă există şi o predispoziţie genetică.

Simptomele cele mai întâlnite sunt durerea, limitarea mobilităţii, redoarea umărului, tumefierea foarte sensibilă a articulaţiei. Aceste simptome au tendinţa de a progresa, însă ceea ce e interesant este că nu progresează întotdeauna constant în timp.

Durerile sunt influenţate de schimbarea vremii.

Examinări ce trebuie efectuate cât mai repede

Trebuie să cereţi o radiografie a umărului. Chirurgul ortopedist va decide dacă sunt necesare şi alte examinări (artroscaner, scanner, IRM, ecografia umărului).

Prin radiografii, putem observa de la început dispariţia interliniei articulare, spaţiul care se regăseşte în mod normal între capul humerusului şi omoplat. Acest spaţiu este în mod normal completat de un cartilaj care scade progresiv în legătură cu uzura acestuia. Bineînţeles, noi vom găsi alte modificări ale articulaţiei în funcţie de leziunile asociate (ascensiunea capului humeral).

Care este tratamentul artrozei umărului (omartroza)?

Tratarea acestei artroze trebuie să înceapă prin măsurile cele mai elementare. Noi începem de obicei cu şedinţe de kinetoterapie sau de fizioterapie. Poate fi necesară limitarea anumitor activităţi, ca şi învăţarea unor noi exerciţii.

Întinderea şi redresarea muşchilor în jurul articulaţiei umărului pot ajuta la diminuarea acestor dureri, prevenirea unei atrofii musculare este importantă pentru menţinerea funcţionalităţii umărului.

Anti-inflamatoarele pot îndepărta temporar aceste dureri, mobilitatea se îmbunătăţeşte atunci când durerea scade. Din păcate, efectul acestor medicamente nu este uniform şi răspunsul la tratament diferă de la un pacient la altul.

Infiltraţiile cu cortizon reduc inflamaţia şi pot diminua durerea. Efectul acestor infiltraţii poate dura săptămâni, luni, permiţându-ne post-realizarea unui eventual gest chirurgical. Având în vedere efectul secundar al acestor medicamente, nu preconizăm mai mult de 1– 2 infiltrări pe an.

Artroscopia umărului : este vorba despre un gest chirurgical care poate fi efectuat printr-o abordare minimă a articulaţiei. Prin acest gest chirurgical intra-articular, noi aducem o alinare de lungă durată pentru aceşti pacienţi atinşi de artroză. Prin artroscopie, îndepărtăm resturile articulare existente, se regularizează vechile leziuni ale tendoanelor sau se fixează tendoanele care, prin inflamarea lor sunt originea durerii. Se pot îndepărta fragmente osoase pentru a îmbunătăţi mobilitatea articulară, putem îndepărta bursita inflamată a spaţiului sub-acromial.

Artroplastia umărului sau montarea unei proteze a umărului

Când toate aceste tratamente au eşuat sau dacă articulaţia este într-atât de distrusă că nu mai există o altă soluţie, noi prevedem o artroplastie cu montarea unei proteze de umăr.

Proteza umărului

Indicarea cea mai cunoscută pentru proteza umărului rămâne artroza. Există mai multe tipuri de proteze pe piaţă şi protezele umărului sunt în prezent indicate şi pentru alte patologii (fracturarea umărului, sub-luxaţia ireductibilă a umărului, instabilitatea majoră a umărului, necroza capului humeral…).

Ne vom mulţumi cu o scurtă descriere a intervenţiei de montare a unei proteze a umărului. Proteza anatomică a umărului şi proteza inversată vor fi descrise, însă trebuie să ştiţi că sunt prezente pe piaţă şi alte proteze.

Descrierea protezei anatomice

Suprafaţa osoasă, articulară, artroscopică, va fi îndepărtată şi înlocuită prin implanturi ale protezei umărului. Această proteză a umărului se compune dintr-o tijă metalică (deseori aliaje pe bază de crom, cobalt, titan), care are în partea sa proximală sau superioară o sferă metalică. Aceasta reprezintă capul humerusului.

În partea omoplatului, implantul în polietilenă va înlocui cartilajul distrus al glenei omoplatului.

Implanturile pot fi cimentate în os sau necimentate (suprafaţa protezelor este indusă unui produs care acţionează ca un „lipici biologic”).

Alegerea tipului de proteza se va face in functie de gravitatea leziunilor existente.