PROTOCOL DE REEDUCARE DUPĂ RECONSTRUCŢIA LCA ( schema 2)

Trebuie să ştiţi că reeducarea după o ruptură a ligamentului încrucişat anterior demarează de fapt…..înaintea intervenţiei.

Scopul acestei reeducări pre-operatorii este de :

• a controla durerea şi tumefierea,

• a recupera amplitudinile articulare,

• a menţine forţă musculară,

• a pregăti mintal pacientul înainte de intervenţia chirurgicală.

Controlarea durerii şi a inflamaţiei: Controlarea durerii şi a inflamatiei se face cu antalgice şi anti-inflamatorii timp de 5 – 7 zile.

Pentru imobilizarea genunchiului, se foloseste o atelă amovibilă care blochează genunchiul în extensie. Cu atela, pacientul poate relua sprijinul pe picior cu ajutorul a doua cârje. Atela poate fi îndepărtată în timpul repausului, iar noi încurajăm limitarea unei folosiri prelungite pentru a limita atrofierea cvadricepsului,

Exercitii pentru recuperarea amplitudinilor articulare: Se insistă în special pe recuperarea extensiei. Pot fi efectuate două exerciţii de către pacient singur :

În poziţie culcată pacientul pune un sul sub talpa păstrând relaxat in extensie genunchiul. Relaxând complet muşchii coapsei, se încearcă obţinerea unui maxim de extensie la nivelul genunchiului (foto 1).

Cu pacientul pe burtă şi genunchiul depăşind marginea patului, se încearcă relaxarea muşchilor coapsei pentru a obtine pentru o extensie maximă (foto 2).

Pentru readaptarea flexiunii, pacientul este culcat cu piciorul pus pe un perete. Cu piciorul sănătos apăsând pe piciorul bolnav, se încearcă obţinerea progresiva a unei flexiuni maxime la nivelul genunchiului (foto 3).

Acelaşi exerciţiul poate fi efectuat cu pacientul culcat, picioarele întinse. Se flexează lejer genunchiul bolnav şi cu celălalt picior ne ajutăm pentru a flexa mai bine trăgând pe glezna opusă. Imediat ce se ajunge la capătul mişcării, se păstrează poziţia 5 secunde, dacă pacientul ajunge să plieze la 90° sau chiar mai mult de atât, el se poate ajuta de braţe. (foto 4).

Menţinerea forţei musculare: Se sfătuieşte folosirea unei biciclete de apartament; înotul poate de asemenea ajuta la menţinerea unui bun tonus muscular.


Pregătirea mentală :Pacientul trebuie să înţeleagă bine reţinerile şi avantajele intervenţiei. El trebuie să se organizeze pentru şedinţele de reeducare post-operatorie cu kinetoterapeutul său. Pacientul trebuie să se organizeze pentru o absenţă de la locul de muncă, cuprinsă între 6 săptămâni şi 3 luni, conform tipului de activitate.

Reluarea sportului nu vă pute fi luată în considerare înainte de 6 – 9 luni.

Iata o sintheza a etapelor ce trebuie respectate in timpul reeducarii:

ETAPA 1: PRIMA ZI POST-OPERATORIE

Controlarea durerii au fost prescrise antalgice şi anti-inflamatoare de către medicul anestezist, conform unei scheme prestabilite.
– Folosirea gheţii este sfătuita pentru reducerea inflamaţiei. Dacă se foloseşte crioterapia cu manşon (înveliş în plastic cu apă rece), ritmul este de 3-4 ori pe zi cu şedinţe de 30 minute.
– Folosirea ciorapilor pacienţii vor purta ciorapi antivarice dupa intervenţie.
– Atela genunchiului se folosesc atele amovibile cu genunchi în extensie (aceleaşi ca înainte de chirurgie), sau putem avea în considerare folosirea atelelor articulate care într-un prim timp vor fi blocate în extensie.

ETAPA 2: Ziua 1 pina la Ziua 7

Scopuri:

 • controlarea durerii şi a inflamatiei,
 • reeducarea la mers cu întreţinerea amplitudinilor articulare, readaptarea extensiei pasive, tonifiere musculară, achiziţia blocajului activ şi învăţarea mersului cu ajutor.

Pacientul va încerca să folosească cât mai des gheaţă pentru a diminua inflamarea genunchiului.
Este de dorit menţinerea poziţiei în lejer decliv cu o pernă pusă sub picior când pacientul este în poziţie culcată.
Evitaţi la maxim să rămâneţi în poziţie şezândă cu piciorul pendulând.
Ajustarea antalgicelor se va face de pacient în funcţie de durerea resimţită.
Mersul se va face cu ajutorul cârjelor, este de dorit ca pacientul să-şi limiteze deplasările.
Puteţi demara folosirea bicicletei de apartament (bineînţeles fără atelă); la plecare, şaua trebuie să fie înaltă şi efortul trebuie să fie făcut de piciorul părţii opuse. De partea operată, puneţi numai piciorul pe pedală fără a forţa sau împinge.
Atela amovibilă va trebui păstrată ziua şi noaptea în primele două săptămâni. Apoi, numai ziua timp de încă 1-2 săptămâni.
Reeducarea propriu-zisă va include masajul trofic, mobilizarea rotulei, prevenirea flebitei, mobilizarea activa şi ajutată în flexiune / extensie cu sau fără artromotor, tonificarea cvadricepsului şi învăţarea mersului cu atelă şi baston englez.

Readaptarea rapidă a extensiei

Exerciţiul n°1 : Îndepărtăm atela genunchiul timp de 2-3 ore. Călcâiul se odihneşte pe un rulou sau o pernă cu genunchiul, care nu atinge planul patului. Păstrăm genunchiul în această poziţie timp de 10-15 minute relaxând muşchii coapsei. Acest exerciţiu poate fi efectuat şi în poziţie şezândă cu călcâiul pe un taburet. (foto 1)

Exerciţiul n°2 : Extensia activă asistată folosind piciorul opus. Pacientul este aşezat la capătul mesei, piciorul alăturat sănătos şi pus sub coapsa alăturată operată (încrucişăm picioarele). Se ridică cu piciorul sănătos piciorul operat. (foto 5)

Exerciţiul n°3 : Flexiunea pasivă a genunchiului operat. Aşezat la capătul mesei, încrucişaţi picioarele părţii sănătoase, împingeți piciorul operat pentru a obţine un maxim de flexiune. Această poziţie este menţinută 6 secunde, exerciţiul este efectuat de 4-6 ori pe zi timp de 10 minute. În mod normal, la o săptămână se obţine o flexiune de 90°. (foto 6)

Exerciţiul n°4 : Contracţia izometrică a cvadricepsului, poziţia culcată, efectuaţi contracţii ale cvadricepsului fără a ridica călcâiul de la planul patului. Se efectuează de trei ori 10 contracţii de repetat de 3 ori pe zi. Fiecare contracţie durează 6 secunde. Acest exerciţiu este important pentru a întări muşchiul cvadriceps, aceasta ajută de asemenea la diminuarea inflamatiei la nivelul genunchiului. (foto 7)

Exerciţiul n°5 : ridicăm piciorul întins de 8 ori 10 ridicări de 3 ori pe zi, genunchiul este întotdeauna menţinut de atelă. În poziția culcat, ridicaţi genunchiul până la 5°- 60° şi menţineţi-l în această poziţie timp de 6 secunde. Coborâţi uşor piciorul, relaxaţi muşchii. Acest exerciţiu poate fi efectuat şi fără atelă începând din momentul când sunteţi capabili să menţineţi genunchiul în extensie completă prin contracţia cvadricepsului (cvadricepsul blochează perfect genunchiul). (foto 8)

Exerciţii pentru ischio-jambier Pentru pacienţii care au avut o reconstrucţie a LCA cu demi-tendinos şi/sau dreptul intern, este important că aceste exerciţii să demareze inn saptamina 7 post-operatorie. Aceşti muşchi necesită şase săptămâni pentru o vindecare şi orice contracţie înainte poate conduce la o durere pe partea internă a coapsei.

Exerciţiul n°6 : În poziţia culcat, flexaţi încă 10-15° genunchiul operat şi menţineţi această poziţie timp de 5 secunde. Apoi, flexaţi încă 10-15° şi menţineţi încă 5 secunde. Continuaţi aşa pe palier de 15-25° până obţineţi o flexare de 90°. Extensie completă apoi şi relaxare. Refaceţi acest exerciţiu de 10 ori, 3 sesiuni pe zi. (foto 9)

ETAPA 3: Ziua opt pina la Ziua 14

Scopuri:

 • – continuarea fizioterapiei,
 • – obţinerea unei mai bune flexări şi extensii,
 • – reluarea serviciului.

La nivelul rănii după trei săptămâni, aplicaţi vaselină sau alte unguente cicatrizante pentru a ameliora estetic cicatricea.
Cicatricea nu va trebui să fie expusă la soare timp de un an.
Este importantă îndepărtarea atelei 4 la 6 ori pe zi timp de 10-15 minute pentru a permite menţinerea lui într-o extensie completă.

ETAPA 4: SĂPTĂMÂNA 3

Scopuri:

 • – menţinerea extensiei complete şi la nivelul flexiunii trebuie să ajungem la 100-120°,
 • – tonifiere musculară.

Continuaţi exercițiile pentru extensie pasivă. Lucraţi pentru a obţine o flexiune în jur de 90-100°. Îmbunătăţiţi controlul muscular (ghemuit parţial).
Exerciţiul n°7 : În poziţie dreaptă la aproximativ 30-40 cm de o masă, atingeţi masa cu degetele pentru a vă menţine echilibrul. Flexaţi lejer genunchiul până la 30-40° şi menţineţi această poziţie timp de 5 secunde, apoi puneţi-vă cu genunchi în extensie. Refaceţi gestul de 10 ori timp de 3 şedinţe zilnice. (foto 10)
Exerciţiul n°8 : În aceeaşi poziţie ca la exerciţiul nr. 7 lângă o masă, contractaţi muşchii piciorului şi ridicaţi-vă pe vârfuri, menţineţi poziţia 6 secunde. Efectuaţi acelaşi exerciţiu de 10 ori în 3 şedinţe. (foto 11)
Atela este abandonată în afara casei, la plecare se lasă un singur baston, apoi, în funcţie de recuperarea musculară, puteţi lăsa progresiv şi cel de-al doilea baston. Dacă trebuie să păstraţi un baston, păstrați întotdeauna bastonul părţii opuse. Continuaţi întotdeauna exerciţiile cu bicicleta de apartament, la început fără rezistenţă şi la şase săptămâni începeţi să pedalaţi normal chiar contra unei rezistente lejere. La început şedinţele durează 5 minute, apoi se poate merge până la 20 de minute.
Şofatul poate fi luat în considerare după 4-6 săptămâni. La pacienţii care au vehicul automat şi la care intervenţia chirurgicală vizează piciorul stâng pot conduce mai repede (după 2-3 săptămâni).

ETAPA 5: SĂPTĂMÂNA 4 – 6

Scopuri:

 • – recuperarea amplitudinilor normale la nivelul genunchiului,
 • – tonifierea musculară

În această etapă ne aşteptam să se depăşească o flexiune de 120° cu o extensie completă; continuaţi exerciţiile pentru a întări cvadricepsul.

Începând din a şasea săptămână, se poate merge la sala de gimnastică şi efectua exerciţii cu greutati (împingerea cu piciorul a greutăţilor); puteţi folosi de asemenea bicicleta eliptică 15-20 minute pe zi. Se sfătuieşte practicarea înotului destul de repede, începând din săptămâna 4.

Trebuie să ajungeţi să urcaţi şi să coborâţi scările uşor.

ETAPA 6: Saptamina 7 la Saptamina 12

Scopuri:

 • -se ajunge la 135° de flexie,
 • – continuarea tonifierii musculare.

Puteţi începe să mergeţi pe covorul rulant. Continuaţi folosirea bicicletei de apartament. Pentru covorul rulant, se va folosi viteza pasului normal fără rezistenţă.

ETAPA 7: SĂPTĂMÂNA 12 PÂNĂ LA 20

Continuaţi tonifierea. Puteţi începe să fugiţi uşor; alergatul trebuie să se facă pe un teren plan şi se pot demara uşor schimbări rapide de direcţie în cadrul alergării.
Ajungeţi apoi la etapa de reeducare intensivă, pentru o recuperare maximă a amplitudinilor, a forţei şi a stabilităţii genunchiului pentru reluarea sportului.
Pentru reluarea sportului, este de dorit o recuperare maximă a cvadricepsului în lanţ închis şi a ischio-jambierelor în lanţ deschis şi închis. De fapt, cvadricepsul trebuie recuperat la 80% (în comparaţie cu piciorul sănătos), ischio-jambierele la 80% şi trebuie să existe o recuperare completă a mobilităţii. Genunchiul nu trebuie să fie umflat dar trebuie să fie stabil. Pacientul trebuie să fie capabil să efectueze programe de jogging cu schimbări rapide de direcţie.