Entorsă severă a genunchiului

O entorsa a genunchiului este considerată severa atunci când este însoțita de multiple leziuni interne ale articulației.

Poate fi vorba despre o fractură, leziunea ligamentelor colaterale, meniscurilor și mai ales despre  deteriorarea ligamentelor centrale (bine cunoscute sportivilor, care sunt ligamentul cruciat anterior și ligamentul cruciat posterior) .

Leziunea ACL (ligamentul cruciat anterior) a genunchiului urmează adesea un traumatism ( sportiv sau de alta natura). Cel mai tipic caz este răsucirea genunchiului cu piciorul care rămâne blocat în poziție (de exemplu, la schiori când corpul se întoarce în timp ce schiul se blochează și nu sar legaturile). De asemenea, putem observa aceste leziuni în timpul antrenamentului de fotbal, tenis, judo etc.

La genunchi, există 4 ligamente principale; 2 ligamente laterale, (interne și externe) situate pe fiecare parte a genunchiului și 2 ligamente centrale numite încrucișate, deoarece acestea se încrucișează în mijlocul genunchiului. Există un ligament cruciat anterior (ACL) și un ligament cruciat posterior (LCP). (Foto 1)

Implicarea unuia sau a ambelor ligamente cruciate este cea care provoacă cea mai gravă entorsă a genunchiului, deoarece în acest caz stabilitatea genunchiului este compromisă (în special pentru ACL)

Entorsa severă este adesea însoțită de o senzație de sfâșiere în momentul accidentului, precum și de durere ascuțită, asociată cu o senzație de dislocare. Odată rupt, ligamentul nu se vindecă. Cu toate acestea, ruperea sa nu împiedică reluarea normală a activităților din viața de zi cu zi. Leziunea lui poate provoca doar instabilitatea genunchiului în practicarea sportului.

Umflarea este legată de sângerare în articulația genunchiului și apare în câteva ore de la accident sau a doua zi.

Bolnavul se prezintă la medic cu un genunchi umflat, dureros, cu hematom asociat. Îi este dificil să plieze genunchiul și de cele mai multe ori nu mai poate sa se susțină în el.

Pentru confirmarea diagnosticului este imperativ sa putem avea un arthro scanner sau o rezonanta magnetica a genunchiului ( imagine IRM cu ligament integru și cu o leziune de ligament confirmata)

Primele măsuri:

Acesta combină tratamentul analgezic (pentru durere), imobilizarea relativă și reabilitarea precoce în funcție de gravitatea entorsei.

Imobilizarea relativă include fie o simplă atela a genunchiului în cazul unei entorse ușoare, fie o orteza rigidă detașabilă în cazul unui entorse severe care permite mersul cu sprijin sub protecția cârjelor.

Reabilitarea este posibilă imediat ce genunchiul este mai puțin dureros și mai puțin umflat. Constă în compensarea absenței ligamentului cruciat anterior prin reabilitare musculară și proprioceptivă, care va permite genunchiului să rămână mai mult sau mai puțin stabil. Practica sportului va fi mai dificilă și va trebui să se evite anumite sporturi (tenis, atletism, schi).

Tratament chirurgical:

Tratamentul chirurgical constă în reconstruirea ligamentului cruciat anterior folosind o grefa de tendon În funcție de diverși parametri, alegerea se face între tendonul patelar și tendoanele coapsei (demi tendinos și gracilis). Se pot utiliza si alte grefe ( tendon quadriceps, allogrefa, grefa artificiala, etc)

Până la intervenție, ședințele de fizioterapie sunt necesare pentru a pregăti genunchiul pentru intervenție și pentru a menține calitatea musculară.

Alegerea tehnicii cele mai potrivite se face pentru fiecare pacient, după mai multe criterii, deoarece

se poate trăi cu un ligament rupt, chiar dacă genunchiul va păstra o anumită instabilitate.

Cu toate acestea,

Majoritatea pacienților au nevoie de stabilitate perfectă datorită activităților sportive sau profesionale solicitante. Aceasta este categoria pentru tratamentul chirurgical.

Absența unui ligament cruciat induce o mișcare falsă la genunchi, care în timp va provoca uzura prematură a cartilajului (osteoartrită) și leziuni suplimentare de menisc care vor necesita alte operații.

Aceste accidente de instabilitate sau lipsa meniscului înlaturat vor deteriora cartilajul și riscul de osteoartrită devine semnificativ după 10-15 ani de evoluție, dacă genunchiul rămâne instabil.

Parerea mea este că tratamentul chirurgical este indispensabil și în principal persoanelor tinere și active. Cred că orice leziune a ligamentului încrucișat ar trebui să beneficieze de un tratament chirurgical înainte de 55 de ani.

Activitatea pacientului trebuie luată în considerare : munca fizică cu transportul de greutati , munca în constructii , pe acoperișuri; aceasta inseamna un motiv in plus pentru un tratament chirurgical.

După operație:

Imobilizarea prin atela sau orteza este sistematică timp de 2 săptămâni. Reluarea mersului cu sprijin complet este de obicei posibilă a doua zi. Utilizarea a două cârje este recomandată ca precauție în primele două săptămâni. Reabilitarea începe a doua zi după intervenție.

După plecarea din spital, bolnavul va lua analgezice pentru durere, antiinflamatoare dacă este necesar și anti-trombotice (sângele este mai subțire va împiedica tromboza).

Bolnavul va fi revăzut regulat în consultații până la recuperarea totala și re-începerea activității sportive.