Această intervenţie complexă include mai multe etape :

• Scoaterea protezei vechi şi a cimentului

• Eventuala completare cu grefe pentru a umple plagele de distrugere osoasă.

• Montarea unei noi proteze.

• Întărirea ţinutei osului în jurul protezei prin sinteză complementară.

La nivelul acetabulului este uneori necesară folosirea de grefe de os. Osul de la banca de tesuturi este amestecat cu prelevări osoase efectuate în cadrul pregătirii lacasului protezei. Uneori se poate folosi un sprijin metalic, ce vizează stabilizarea grefelor şi întărirea acetabulului osos pentru a cimenta implantul.

Fractura femurului la un pacient cu proteză de şold

– La nivelul femurului, extracţia cimentului în totalitate poate fi uneori dificilă, cu riscuri importante de fractură şi de perforare corticală. Pentru a avea o stabilisare de calitate a zonei fragilizate este deseori necesară folosirea tijelor femurale alungite, care traverseaza zona fragilă, pentru a se ancora în osul sănătos. Se preferă în aceste cazuri protezele necimentate.

Urmările operatorii sunt un pic mai complexe decât în cazul unei proteze normale, deseori cu interzicerea sprijinului pentru mai multe săptămâni, însă rezultatele finale pot fi foarte bune cu recuperarea completă a funcţiei. Durata de spitalizare este prelungită, uneori cu trecerea printr-un serviciu de reeducare (înainte de întoarcerea acasă).

Descărcare diaporamă

Schimbarea unei proteze de şold rămâne o intervenţie complicată, chiar pentru chirurgii cu experienţă, cu complicaţii potentiale.