Sindromul de conflict sub-acromial este deseori numit şi umărul înotătorului sau al jucătorului de tenis din cauza tendinitei rotatorilor la originea acestor dureri.

Această inflamaţie a tendonului umărului poate apărarea la persoanele care lucrează deseori cu braţul deasupra planului umărului. Când se ridică braţul, spaţiul îngust în care tendonul umărului alunecă în mod normal este diminuat şi frecările apar cu partea inferioară a osului acromion („acoperişul” umărului). Durerile sunt deseori foarte mari în timpul nopţii, activităţile zilnice devin din ce în ce mai dificile (încheierea sutienului, spălarea părului…).

Există un conflict între partea inferioară a acromionului şi tendoanele rotatorilor. Persoanele care prezintă acest sindrom se plâng de o durere a umărului în timpul activităţilor lor zilnice, o slăbiciune la nivelul braţului şi au dificultăţi la ridicarea braţului deasupra capului.

Această inflamare a tendonului va fi confirmată prin examinări suplimentare (ecografie, artroscaner sau IRM). Într-o primă perioadă, va trebui să respectaţi o perioadă de odihnă la nivelul acestui umăr, să puneţi gheaţă şi să folosiţi un tratament anti-inflamator.

Vor putea fi utile şedinţe de reeducare pentru diminuarea contracturii musculare şi a inflamaţiilor pentru a calma durerile pacientului.

Dacă durerea tot mai persistă şi dacă în timpul examinărilor găsim un osteofit la nivelul acromionului, artroscopia va fi tratamentul ales pentru îndepărtarea acestui conflict sub-acromial. Bursita sau inflamarea stratului care supra-plombează rotatorii intervine de asemenea în durerea umărului. În cazul artroscopiei, ablaţiunea acestei bursite va ajuta la diminuarea durerii. Tratamentul chirurgical se dovedeşte deseori necesar în aproximativ 20% din cazuri.

După artroscopie, pacientul va trebui să păstreze braţul imobilizat în eşarfă timp de două săptămâni. În timpul acestei perioade, şofatul este interzis, funcţia umărului va fi recuperată progresiv între 6 şi 2 luni post-operatoriu cu şedinţe de kinetoterapie.

Inlaturarea conflictului subacromial prin arthroscopie