Mai multe leziuni de tendon la nivelul genunchiului sunt considerate ca „tendinite”. De exemplu: tendinita tendonului rotulian, cvadriceps sau fascia lata.

Tendinita tendonului rotulian rămâne cea mai frecventă.

Tendinita rotuliană sau tendinita joggerilor (Jumpers Knee).

Tendonul rotulian este o structură care se găseşte sub rotulă (patella) permiţând ataşarea muşchiului cvadriceps (muşchiul coapsei) la tibie; cu ajutorul tendonului rotulian cu contracţia muşchiului cvadriceps, obţinem extensia genunchiului.

Aceasta tendinită apare mai ales la sportivii ce practica sporturi cu contracţii bruşte ale muşchiului cvadriceps. Rezultă o punere sub tensiune brutală a tendonului, de exemplu în cazul săriturilor. Stresul repetat va produce mici rupturi la nivelul tendonului. De obicei, corpul uman este capabil să vindece această mică ruptura. Când rupturile devin prea numeroase şi depăşesc puterea de vindecare a organismului, apare tendinita.

Într-adevăr, încărcarea tensională a tendonului rotulian ajunge până la 7 ori greutatea corpului la fotbalişti, în cazul unui sut şi de 9-11 ori greutatea corpului la jucătorii de volley, când aceştia sar pentru a lovi mingea. Aceasta punere brutală sub tensiune este prima cauza a acestei tendinite (tensiune excentrica).

Sporturile ce favorizează apariţia acestor tendinite sunt:

Basket, volley-ball, football, jogging, squash, tenis, atletism cu săriturile în înălţime, cursele de obstacole.

Americanii considera că este vorba de regulă lui 3 T (Prea des, prea mult, prea repede).

Şi alţi factori intrinseci pot favoriza apariţia acestor tendinite. Este vorba despre un aliniament defectuos la nivelul piciorului, a gleznei, piciorul plat, tulburările de rotaţie la nivelul tibiei, diferenţa de lungime a membrelor inferioare, devierea exagerată la nivelul genunchiului.

Toţi aceşti factori trebuie luaţi în considerare în cadrul bilanţului unei tendinite rotuliene.

Simptomatologie

Durerea se găseşte tocmai în centrul rotulei şi se măreşte în cadrul punerii sub extensie a muşchilor coapsei.

O tumefiere care se dezvolta la nivelul tendonului rotulian chiar deasupra rotulei; pacientul descrie chiar şi senzaţii de arsuri, căldură.

Există mai multe grade de atingere:

  1. Durerea apare chiar după antrenament;
  2. Durerea apare înainte şi după antrenament, însă dispare imediat ce atletul s-a încălzit bine;
  3. Durerea persista în timpul antrenamentului şi îi limitează performanţă;
  4. Durerea este prezentă pe întreaga zi.

Cu timpul genunchiul devine dureros în totalitate, pentru că are loc o inflamare a corpului lui Hoffa (grăsime în spatele tendonului), care se adăugă, precum şi o condropatie rotuliană (suferinţa cartilajului).

Bilanţ radiologic

Ecografia poate fi deseori suficientă pentru a confirma atingerea tendonului.

IRM este cerut când simptomatologia nu este întru totul clasică, şi când leziunile tendinoase se situează în special la nivelul părţii profunde a tendonului.

Radiografiile şi scanerele sunt necesare pentru completarea bilanțului, la cercetarea factorilor favorizanţi.

Evoluţia tendinitei se face către o tendinoză chiar o tendinită cronică, atunci când zonele de degenerescenta (noduli) se formează în masa tendonului.

Tratament:

Atletul trebuie să înţeleagă faptul că nu serveşte la nimic să continue să depună efort dacă durerile încă mai persista. Este importantă cuantificarea durerii pe o scară de la 0 la 10. Dacă activitatea sportivă îi produce disconfort printr-o durere care se situează pe o scară între 3 şi 6, este de dorit să fie oprită orice activitate sportivă. Într-un prim timp, se pot folosi pur şi simplu antalgice şi se limitează folosirea anti – inflamatoarelor. Axa principală a tratamentului trebuie să fie kinetoterapia şi fizioterapia.

Frigul punerea de gheaţă pe tendonul rotulian trebuie efectuata în cele 24 – 48 de ore care urmează efortului, aplicaţiile nu trebuie să depăşească 20 de minute / oră. Frecvenţa este redusă imediat ce durerea scade.
Odihnă → este foarte importantă; o simplă relaxare a articulaţiei poate fi suficientă pentru dispariţia simptomelor. Insa acestea pot reapărea la efort şi la reluarea sportului.

Strapping poate reduce durerea şi constrângerile de la nivelul tendonului. Strapping trebuie să înconjoare rotula, să se continue deasupra rotulei şi să reorienteze forţele la nivelul tendonului.

Anti-inflamatoarele acestea pot fi prescrise cu aplicare locală sau în comprimate. Sunt preferate anti- inflamatoarele de tip IBUPROFENE.

Mezoterapie reprezintă o altă metodă de tratament cu rezultate benefice.

Fizioterapia include utilizarea ultrasunetelor, a laserelor, electroterapia şi ionizarea pentru a diminua durerea şi a favoriza procesul de vindecare.

Masajele profunde la nivelul tendonului pot fi eficiente.

Kinetoterapia rămâne un pilon important al tratamentului acestor tendinite. Întărirea cvadricepşilor îmbunătăţirea balanţei forţelor în jurul rotulei. Strechingul ischio-jambierelor este important pentru diminuarea presiunii anterioare la nivelul genunchiului. Stretchingul psoasului iliac rămâne util. Munca lanţurilor musculare cu protocoale specifice pentru îmbunătățirea balanţei musculare şi diminuarea redorii coloanei lombare rămâne importantă; se privilegiază exerciţiile de tip squat, ca şi munca pe muşchiul tibial anterior.

Consultarea unui podolog se adevereşte uneori necesară cu un studiu al mersului, pentru că deseori trebuie prescrise tălpici adaptate. Diferenţa de lungime a membrelor trebuie corectată.

Prevenţia joacă un rol important în tratare; antrenorii, sportivii, stafful care însoţeşte sportivul trebuie să cunoască metodele pentru evitarea iritaţiei tendonului, în cadrul antrenamentelor.

Tratamentul chirurgical este rar necesar. În cadrul chirurgiei, se efectuează o „pieptănare” a tendonului retulian, acesta stimulează capacitatea de vindecare a tendoanului cu o revascularizare a acestuia. Partea deteriorată a tendonului este îndepărtată. Remodelarea tendonului este suficientă pentru restaurarea unei funcţii normale.