Umărul înghețat?

30 martie 2020
Posted in Blog
30 martie 2020 ZAO MEDIA

Sindromul umărul înghețat, cunoscut și sub denumirea de capsulită adezivă, este o afecțiune inflamatorie care cuprinde capsula articulației umărului. Sindromul umărului  înghețat afectează mai multe femei decât bărbații și apare de obicei între 40 și 65 de ani.

Ce provoacă acest syndrome?

Nu se cunoaște cauza umărului înghețat. Nu știm ce îl declanșează, dar de multe ori trauma sau o leziune asociată este considerată un factor declansator. La fel, diabeticii dezvoltă adesea acest sindrom.

Care sunt simptomele umărului înghețat?

Principalele simptome ale umărului înghețat sunt durerea și rigiditatea. Inflamația care apare în umărul înghețat provoacă durere și o restringere a capsulei articulare. Această îretractie a capsulei duce la rigiditate.

La început durerea este apasatoare și constantă (cum ar fi durerea dentară), cu o durere ascuțită la anumite mișcări (cum ar fi căutarea geantii pe bancheta din spate). Pacienții nu mai pot dormi pe umărul afectat din cauza durerii. Rigiditatea este ușoară la început.

Pe măsură ce durerea scade, rigiditatea devine mai importantă limitând mișcările. Bolnavului ii este dificil sa duca mina in spate sau sa o ridice deasupra capului

Sindromul umărului înghețat a fost adesea descris ca o afecțiune de auto-limitata, care în general se vindeca în timp. Din păcate, evoluția poate dura între 2 și 7 ani.

Diagnosticul se face după consultarea unui specialist în chirurgia umarului. Examene radiologice complementare sint necesare

 

Care sunt opțiunile de tratament pentru umărul înghețat?

La început, dacă durerea este ușoară, comprimatele anti-inflamatorii pot diminua temporar durerea. Umărul trebuie folosit, dar trebuie să fiți conștienți că mișcările repetitive pot irita articulația. Preferăm să prescriem exerciții simple de stretching; de exemplu, la dus, apa calda va ajuta la relaxarea musculara.

Dacă durerea și rigiditatea progresează, se poate propune o injecție intra-articulară a unui corticosteroid. În absența unui răspuns terapeutic obișnuit, evităm să propunem o a doua infiltratie.

Astfel, pentru pacienții al căror umăr este dureros  și care nu răspund la injecțiile de steroizi, recomandăm interventia chirurgicala cu eliberare capsulară artroscopică (chirurgie video).

La sfârșitul intervenției, produse medicamentoase care protejeaza articulatia sunt injectate in umar pentru a preveni o eventuala recidiva.